Sök:

Sökresultat:

5436 Uppsatser om Rädda barnen - Sida 1 av 363

Social och emotionell kompetens : Konsten att umgÄs med varandra

Syftet med arbetet var att barnen skulle bli medvetna om sina kÀnslor och hur det pÄverkar deras handlande. Barnen fick dÀrför arbeta med sina kÀnslor för att de skulle bli medvetna om hur, var och varför de fÄr dessa kÀnslor. Tanken var Àven att barnen skulle försöka sÀtta sig in i andra individers perspektiv. Vi anvÀnde oss av aktionsforskning och det Àr en metod som innebÀr ett förÀndringsarbete. Barnen fick utföra nÄgra övningar som utgick frÄn olika kÀnslor, dÄ gavs barnen möjlighet att reflektera över sina kÀnslor.

"Alla Har naturen, inte bara vi" : en studie om barns lÀrande i skogen.

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka lÀrares och barns uppfattningar av hur förskola och fritidshem anvÀnder skogen som en lÀrandemiljö för barnen. Studiens frÄgestÀllningar Àr:Vad uppfattar barnen och lÀrarna att barnen gör nÀr de Àr i skogen?Vilka Àr barnens och lÀrarnas uppfattningar av om vad barnen lÀr sig i skogen?Vad har lÀrarna för syfte med att gÄ till skogen?Sju lÀrare och tolv barn pÄ fritidshem och förskola har intervjuats i denna studie. Vi har anvÀnt oss av semi-strukturerade intervjuer och studien har en fenomenografisk ansats vilket innebÀr att vi vill belysa respondenternas uppfattningar och beskrivningar av fenomenet skogen som lÀrande miljö.Resultatet visar att barnen och lÀrarna uppfattar att barnen kan lÀra sig mycket i skogen och att lÀrarna Àr medvetna om barnens lÀrande. I skogen sÀger lÀrarna och barnen att det sker ett naturligt lÀrande genom att barnen kan se och uppleva det som finns dÀr.

Hyllies eldsjÀlar : Om personerna som arbetar för att ge barnen en bÀttre tillvaro

I Hyllie stadsdel har 47 procent av barnen i Äldrarna 6-15 utlÀndsk bakgrund. Vilka försök görs för att fÄ dem att kÀnna sig delaktiga och engagerade i sitt omrÄde? Vad görs frÄn skolans, stadsdelsförvaltningens och ideellt hÄll för att skapa bÀttre framtidsutsikter för barnen? HÀr finns svaren..

Surfplattan, ett verktyg för barn i alla Äldrar? : En jÀmförelsestudie om arbetet med surfplattan i förskolan med de yngsta och de Àldsta barnen.

Det hÀr Àr en jÀmförelsestudie om anvÀndandet av surfplattan i förskolan. Syftet medundersökningen Àr att ta reda pÄ hur pedagogerna anvÀnder surfplattan i förskolan. Vilkaskillnader eller likheter visar sig i anvÀndandet av surfplattan beroende pÄ barns Älder. För attfÄ svar pÄ undersökningens frÄgestÀllning intervjuades pedagoger frÄn tvÄ olika förskolor,pedagoger som arbetar med de yngre barnen och pedagoger som arbetar med de Àldre barnen.Resultatet visar att pedagogerna med de yngre barnen vill att barnen ska fÄ utforska verktygetoch fÄ upplevelser genom surfplattan. De vill ocksÄ anvÀnda surfplattan som ett verktyg i sittarbete.

mamma sÀger att jag tycker det Àr kul : Barns förestÀllningar om sin egen fritid

Syftet med denna undersökning Àr att fördjupa kunskapen om hur förskolebarn och skolbarns fritid ter sig ur deras egna perspektiv. Vad Àr det barnen gör pÄ fritiden? Eftersom det Àr barns perspektiv som undersökningen utgÄr frÄn, sÄ har författarna valt att anvÀnda samtalsintervju med intervjuguide i form av en enkÀt.Fritidsaktiviteterna mellan barnen skiljer sig Ät beroende pÄ Älder och kön. Ett centralt resultat Àr att barnen i studien ger uttryck för den stora betydelse de sociala relationerna med olika mÀnniskor pÄ fritiden har. Alla barnen anser att det viktigaste för dem, under fritiden, Àr att ha roligt, och barnen förknippar dÄ detta med att leka.Det Àr oftast förÀldrarna som bestÀmmer barnens aktiviteter pÄ fritiden.

De yngsta barnens bildskapande

Studiens syfte Àr att fÄ en förstÄelse om hur förskollÀrarna förhÄller sig till de yngsta barnens bildskapande. Med de yngsta barnen menar jag i Äldrarna 1-2 Är. För att ta reda pÄ detta har jag anvÀnt mig av kvalitativa intervjuer med nio förskollÀrare pÄ sju olika förskolor inom tvÄ olika kommuner i södra Sverige. Resultatet visar pÄ vikten av att förhÄlla sig till alla barns villkor och behov. DÄ 1-2 Äringar möter de flesta material för första gÄngen sÄ Àr det viktigt som pedagog att utgÄ ifrÄn barnens behov för att barnen ska kÀnna sig sÀkra i sig sjÀlva.

SprÄkstörning och lÀsförmÄga : En studie i hur lÀsförmÄgan utvecklas hos barn och ungdomar med sprÄkstörnig. SvÄrigheter och möjligheter.

Studiens syfte har varit att studera hur nÄgra förskollÀrare förhÄller sig och bemöter barnen i det pedagogiska samtalet samt hur förskollÀraren kan göra för att skapa ett gott samtal. Studien har tagit utgÄngspunkt ifrÄn observationer, dÀr Àven intervjuer har anvÀnts som ett komplement för att identifiera förskollÀrarnas edagogiska samtal med barn. FörskollÀrarna i studien har ett medvetet örhÄllningssÀtt gentemot barnen dÀr de aktivt lyssnar och Àr engagerade i det arnen har att sÀga och dÀr de strÀvar efter ett givande samtal med barnen. För att pÄ ett bra pedagogiskt samtal med barnen behövs ett bra förhÄllningssÀtt hos örskollÀraren dÀr de har förmÄgan att balansera sitt sÀtt att bemöta barnen utifrÄn en dominans de har som vuxna och den tid som finns i verksamheten..

Att arbeta med sagor: ett arbete om att stimulera barns
sprÄk-, lek- och fantasiförmÄga

VÄrt syfte med examensarbetet var att studera vilken betydelse barnen tillskriver sagorna samt undersöka hur sagorna pÄverkar barnens lek med avseende pÄ barnen gör och sÀger. I vÄr undersökning ingick sammanlagt tio barn, fem frÄn förskolan och fem frÄn förskoleklassen. Vi har varje vecka haft kontinuerliga sagostunder tillsammans med barnen. De metoder som vi anvÀnt oss av Àr observationer och barnsamtal, samt intervjuer. Det resultat vi har fÄtt visar att barnen tagit till sig ord, uttryck och fraser ur sagan.

Det pedagogiska samtalet : - en studie av förskollÀrares samtal med barn

Studiens syfte har varit att studera hur nÄgra förskollÀrare förhÄller sig och bemöter barnen i det pedagogiska samtalet samt hur förskollÀraren kan göra för att skapa ett gott samtal. Studien har tagit utgÄngspunkt ifrÄn observationer, dÀr Àven intervjuer har anvÀnts som ett komplement för att identifiera förskollÀrarnas edagogiska samtal med barn. FörskollÀrarna i studien har ett medvetet örhÄllningssÀtt gentemot barnen dÀr de aktivt lyssnar och Àr engagerade i det arnen har att sÀga och dÀr de strÀvar efter ett givande samtal med barnen. För att pÄ ett bra pedagogiskt samtal med barnen behövs ett bra förhÄllningssÀtt hos örskollÀraren dÀr de har förmÄgan att balansera sitt sÀtt att bemöta barnen utifrÄn en dominans de har som vuxna och den tid som finns i verksamheten..

Konflikthantering - Pedagogers tankar kring hantering av konflikter mellan barn i förskoleklass

BakgrundDet sker dagligen konflikter i förskolan och skolan. Det kan ske konflikter mellan kollegor i arbetslaget men det kan Àven ske konflikter mellan barnen. Pedagoger mÄste hantera konflikter pÄ ett reflekterande sÀtt för att kunna skapa goda möten och en positiv miljö för barnen. Om pedagoger ska kunna hantera konflikter pÄ ett reflekterande sÀtt mÄste pedagogerna Àven ha kunskap och erfarenhet kring konflikter och hur de hanterar konflikterna mellan barnen. NÀr en konflikt uppstÄr mellan barnen Àr det viktigt att pedagogerna Àr lyhörda till alla inblandade barn för att alla barn ska fÄ en chans att tala.

Kemi i förskolan

Denna undersökning har som syfte att ta reda pÄ vad barnen i förskolan anser om att delta i kemiexperiment och vad som hÀnder i barngruppen under experimenten. För att studera dessa frÄgor har jag gjort observationer med hjÀlp av videokamera och intervjuer av barnen som deltagit i experimenten. Barnen har visat stort intresse, engagemang, glÀdje och nyfikenhet vilket har genomsyrat experimenttillfÀllena. Resultaten i denna undersökning visar att kemiexperiment kan vara ett bra verktyg i förskolan. Barnen interagerar med varandra, associerar till tidigare erfarenheter i livet och ger uttryck för att uppleva, med mÄnga av sina sinnen.  .

Barns sÀtt att benÀmna och uppfatta geometriska former : En observation och intervjustudie med förskolebarn

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur barn i Äldrarna tre till sex Är uppfattar de geometriska formerna i sin nÀrmiljö, utan att nÄgon vuxen pÄvisar formerna. I undersökningen ingÄr Àven att se vilka former barnen kÀnner till och hur de benÀmner formerna. Metoderna som anvÀnts i undersökningen Àr intervjuer och observationer. Huvudresultatet var att barnen sÄg olika geometriska former i sin förskolemiljö. Hur barnen benÀmnde formerna varierar mellan matematisk benÀmning och vardagsbenÀmning och Àven egen pÄhittad benÀmning.

NÀr Ninni Skogstroll kom till förskolan-hur en pedagogisk aktivitet förbereds, genomförs och upplevs av barnen

Syftet med studien har varit att undersöka en planerad aktivitet pÄ en 5-Ärsavdelning utifrÄn pedagogens intentioner med det som planeras samt att ta reda pÄ vad barnen som deltar i aktiviteten anser att de lÀrt sig. Studien bygger pÄ den planerade pedagogiska verksamheten, vad som planeras och hur det uppfattas av barnen. Genom intervjuer och en observation har jag försökt att fÄ syn pÄ och ta del av barnens tankar kring deras lÀrande. Arbetet pÄ förskolan görs enligt pedagogerna utifrÄn barnens intresse och lÀroplanen för förskola. Resultatet visar att den planerade pedagogiska verksamheten Àr förutbestÀmd i förhÄllande till vad barnen ska lÀra.

Lyssna pÄ barnen! ? En studie om att göra barns röster hörda genom inflytande pÄ miljön i förskolan

SAMMANFATTNINGSYFTESyftet med vÄr uppsats Àr att belysa hur viktigt det Àr att lÄta barnen vara delaktiga ibeslut angÄende miljön i förskolan. Genom konkret inflytande pÄ miljön lÀr de sig attbli demokratiska medborgare.BAKGRUNDBakgrunden inleds med historiska aspekter dÀr vi tar upp hur förskolan grundadesoch hur synen pÄ barnen sÄg ut dÄ. LÀroplanen för förskolan tas upp som en vÀsentligdel. Tidigare forskning handlar mycket om att det Àr bra för barnen att vara delaktigai frÄgor om miljön som de vistas i. Sist i bakgrunden har vi med Vygoskijs teori om detmÀnskliga medvetandet och Deweys teori om skolan och samhÀllet.METODHÀr redovisar vi kvalitativa intervjuer som vi genomfört pÄ pedagoger och barn i tvÄförskolor.RESULTATStudien visar att barn och vuxna har olika tankar om barns inflytande.

Matematik i förskolan : En studie av pedagogers syn pÄ matematik för de yngsta barnen i förskolan

Syftet med studien Àr att belysa pedagogers syn pÄ matematik för de yngsta barnen i förskolan. Studien inriktar sig pÄ vad matematik för de yngsta barnen enligt pedagoger innebÀr samt vilka möjligheter och hinder pedagoger ser med matematik för de yngsta barnen. Undersökningen Àr kvalitativ och metoden Àr semistrukturerade intervjuer. Det teoretiska ramverket utgÄr frÄn Dewey och Vygotskij och ligger till grund för analys och diskussion.Resultatet i studien visar pÄ att pedagoger ser matematik som nÄgot mer Àn rÀkning. Barn behöver möta matematik i sin vardag för att de ska ta till sig kunskapen pÄ ett meningsfullt sÀtt och matematik för de yngsta barnen innebÀr först och frÀmst vardagsrelaterade begrepp.

1 NĂ€sta sida ->